East End nasiona kozieradki 100g
towar niedostępny

Opis
East End Fenugreek Seeds 100g
Zastosowanie kulinarne kozieradki
Kozieradka wchodzi w skład mieszanki
curry, w różnych kombinacjach, zwłaszcza "vindaloo" oraz ostrych curry
Sri Lanki. Oprócz tego jest także składnikiem panch phoron
- indyjskiej mieszanki pięciu przypraw. W mieszankach domowej roboty
ilość kozieradki może być kontrolowana, natomiast w gotowych tanich
mieszankach dostępnych w sklepach, jej smak jest zazwyczaj
przytłaczający.
W przypadku gdy ryby doprawione są curry, zwłaszcza te o silnym smaku jak tuńczyk bądź makrela, kozieradka jest częstym składnikiem wykorzystanej mieszanki.
Wiele sosów chutney oraz marynat wykorzystuje pikantny aromat
kozieradki, która nadaje specyficzny aromat warzywom. Liście, zarówno
świeże, jak i suszone są używane jako dodatek do mięs, dań warzywnych
oraz sosów chutney.
Nasiona są składnikiem wyrobu cukierniczego
bliskiego wschodu, jakim jest chałwa. Z mąki zmieszanej ze zmieloną
kozieradką powstaje pikantny chleb. W Indiach prażone zmielone nasiona
są substytutem lub podróbką kawy. Z kozieradki można także zrobić
herbatę - łyżeczkę nasion na dwie filiżanki należy parzyć przez pięć
minut.
źródło:http.www.przyprawowy.pl