East End Kolendra mielona 100g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
EAST END KOLENDRA MIELONA 100G
Kolendra najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej - zwłaszcza w Indiach – dzięki czemu uzyskuje się chrupiącą konsystencję. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną. Kolendra jest jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala, przypraw do marynat, wykorzystana jest również jako dodatek do ciast, pieczywa i innych produktów piekarniczych.
Kolendra jest charakterystyczna dla
kuchni arabskiej, będąc nieodzowną przyprawą do potraw z jagnięciny, z
mięsa koźlego, a także wszelakich nadziewek i farszów. Popularna arabska
mieszanka przypraw Taklia w swoim składzie zawiera kolendrę i czosnek. Kolendra
jest idealnym duetem wykorzystanym do przyprawiania greckich potraw
falafel oraz egipskich przekąsek dukka, będących kombinacją smakową
prażonego sezamu, orzechów laskowych, soli i pieprzu. Kolendra doskonale komponuje się z szynką i wieprzowiną, zwłaszcza, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza.
źródło: http://www.przyprawowy.pl