East End Amchoor - proszek z mango
towar niedostępny

Opis
Zastosowanie kulinarne mango w proszku
Stosowanie sproszkowanego mango ogranicza się głównie do kuchni indyjskiej, gdzie wykorzystuje się je jako kwaśny składnik wszelakich curry, zup, marynat i sosów chutney. Suszone plasterki dodają pikanterii curry, a jako składnik innych mieszanek, tak jak kurkuma podkreślają kwaśny smak potrawy.
Mango jest szczególnie użyteczne jako składnik marynat, dzięki właściwościom sprawiającym, że mięso staje się kruche, podobnie zresztą jak sok z cytryny lub z limonki. W przypadku, gdy wymagane są trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, jedna łyżeczka mango w proszku da taki sam rezultat. Mango znakomicie wzbogaca smak kurczaka i ryb, warto spróbować także szaszłyków z ryby oraz kebabów rybnych z dodatkiem tej przyprawy.
źródło:http.www.przyprawowy.pl