East End czarny pieprz cały 100g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
East End Black Pepper Whole
100g
czarny pieprz cały
Pieprz to owoc rośliny z rodzaju pieprzowatych. Pieprz czarny to suszone, niedojrzałe jagody. Ziarna są pomarszczone i kuliste, mają ok. 5 mm średnicy. Gatunki Malabar i Tellicherry są uznawane za najlepsze gatunki, ze względu na swoją wielkość i dojrzałość. Tylko 10% z największych ziaren zalicza się do pieprzu Tellicherry. Czarny pieprz jest najmocniejszy w smaku.
Najlepszy pieprz to ten mielony bezpośrednio na żywność. Do gorących posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Do sosów najlepiej stosować biały pieprz. Zielony nadaje się do puree z czosnkiem, lub cynamonem, może być dodany do masła lub śmietany, do urozmaicenia sosów do ryby. Ziarna pieprzu czerwonego dodawane są do drobiu, warzyw i ryb.
źródło:http.www.przyprawowy.pl